Historische collectie

De historische collectie omvat zo’n 9000 objecten en toont Veluwse streekhistorie met gebruiksvoorwerpen, gereedschap, streekeigen boeren- en burgerkleding en veel z.g. lijfgoed, alles daterend van rond 1900.

De objecten zijn thematisch ondergebracht in levensechte taferelen rondom een dorpsplein. Zo is er een ‘klompenschooltje’ anno 1920, een garen- en bandwinkel van 1868 waarin een groot aantal boerenmutsen en ‘lingerie’ uit grootmoeders tijd wordt getoond, een torenklok met het opwinduurwerk uit 1904 van de Bennekomse Oude of Sint-Alexanderkerk, en een boerendeel met een reupelstal.

In de entreehal tegenover de museumwinkel vindt u een originele kruidenierswinkel uit 1900 waar ‘ouderwets’ snoep wordt verkocht, nostalgisch voor volwassenen, verrassend voor jongeren!

Een deel van deze collectie is door de Historische Vereniging Oud-Bennekom in bruikleen gegeven aan het Kijk en Luistermuseum. De Vereniging beheert overigens in het museumgebouw een documentatiecentrum met vele duizenden historische foto’s, dia’s en literatuur betreffende Bennekom.