Nieuwsarchief

Vrienden schenken nieuwe vitrines

Het museum is een aantal mooie vitrines rijker. De vitrines zijn een schenking van de Vereniging Vrienden van het Kijk en Luistermuseum. “We zijn erg blij met de nieuwe vitrines,” zegt directeur Jos van Ginkel. “Ze zijn niet alleen mooi en uitstekend geschikt voor het presenteren van onze collectie, maar door de LED-verlichting ook duurzaam.”

Op één na hebben de nieuwe aanwinsten een plaats gekregen in de gang van het museum. “Zo kunnen we deze ruimte beter benutten en kunnen we méér schatten die het museum rijk is laten zien. Zoals in bijna elk museum staat ook bij ons nog heel veel dat interessant is om ten toon te stellen in het depot. Nu kunnen we meer voor het voetlicht halen. Ook kunnen we nu sneller inhaken op de actualiteit,” aldus dhr. Van Ginkel. “De inhoud van de nieuwe vitrines kun je wisselen, onafhankelijk van wat er verder te zien en te horen is. In de Moltzerzaal staat ook een van de nieuwe aanwinsten. Hierin staan muziekrollen en muziekinstrumenten die onze bezoekers voorheen niet konden zien, omdat de goede uitstalkast daarvoor ontbrak. Vaak gaat het om kwetsbare en kleinere voorwerpen, die voor het totaalplaatje niet mogen ontbreken.”

Op de feestelijke jaarvergadering van de Vereniging Vrienden van het Kijk en Luistermuseum zijn de vitrines door Meta Moerman, de voorzitter van de Vereniging, officieel overgedragen aan de museumdirecteur. “De Vereniging Vrienden van het Kijk en Luistermuseum telt 200 leden. Er zijn particuliere vrienden en bedrijfsvrienden. Dat mogen er best nog wat meer worden,” zegt mw. Moerman. “Met het geld dat de Vrienden vergaren kunnen we het museum helpen bij de uitbreiding van de collectie of de financiering van restauraties en exposities.”

8 en 9 april: €2,00 toegang

In het kader van de Nationale Museumweek kost een entreekaart in het weekend van 8 en 9 april slechts twee euro per persoon. Ook biedt het museum extra activiteiten. Zo kunnen bezoekers zien hoe onze vrijwilligers de oude muziekinstrumenten restaureren en onderhouden.

Dit jaar is het thema van de Nationale Museumweek namelijk ‘Ons echte goud’. Het échte goud van dit museum is wat de technische dienst allemaal presteert om de mooie collectie te restaureren en behouden. Hoe dat in zijn werk gaat bij onze oude muziekinstrumenten wordt dit weekend gedemonstreerd. Ook andere klussen die de technische dienst van het museum normaal achter de schermen uitvoert, worden nu voor het voetlicht gebracht, ondersteund door videofilms en ander beeldmateriaal.

Verder kunnen volwassenen dit weekend deelnemen aan een raadspel en kinderen aan een speciale speurtocht. Wie het raadspel speelt, krijgt gratis cake bij de koffie. Voor kinderen die meedoen aan de speurtocht is er gratis ranja.

Zaterdag 8 april is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur; zondag 9 april van 14.00 tot 17.00 uur. Met de Museumkaart is de toegang gratis. Voor anderen geldt dit weekend de speciale feestelijke toegangsprijs van twee euro.

Nu te zien: Mooi zijn…

Mooi willen zijn is van alle tijden. In de prehistorie verfraaiden mensen zich al met armbanden, kettingen en andere sieraden. Dit gegeven is het thema van de wisseltentoonstelling Mooi zijn, een kleurrijke, speelse en interessante expositie die tot en met 1 juli te zien is.

“Het fascineert me hoe mensen zich mooi maken en wat ze mooi vinden,” zegt Minke Stolk, lid van het tentoonstellingsteam van het museum. Minke reisde over de hele wereld en verzamelde daarbij allerlei sieraden, hoeden, kleding en tassen. “Ik maakte veel foto’s van hoe mannen, vrouwen en kinderen de kleding en accessoires droegen,” vertelt ze. “Je kunt een lipschijf van de Mursi uit Ethiopië meenemen naar huis, maar het is belangrijk om te weten hoe deze gedragen wordt. Dan zegt zo’n sieraad veel meer.”

De expositie Mooi zijn bestaat uit accessoires waarmee de mens zichzelf verfraait in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Oude en nieuwe voorwerpen én foto’s daarvan, afkomstig van een aantal verzamelaars en kunstenaars, waaronder Margo Nelissen en Jacqueline van Bergeijk. Een lust voor het oog!

Museuminspecteur Sanne wint iPad mini

Sanne Beumer (9) uit Arnhem ontving in januari een iPad mini uit handen van museumdirecteur Jos van Ginkel. Kinderen met een Museumkaart mochten in december 2016 een museum “inspecteren” en konden met hun beoordeling een prijs winnen. Sanne was de gelukkige.

Sanne bracht een bezoek aan het Kijk en Luistermuseum. Met haar Museumkaart kon ze gratis naar binnen. Kinderen kunnen het hele jaar museuminspecties doen, ze zijn dan museuminspecteur. Samen kiezen zij zo dé kidsproof musea van Nederland en er is een top 10 van de Museuminspecteurs. Je beantwoordt twaalf vragen, bijvoorbeeld ‘Wat vond je het leukste?, ‘Kon je alles goed zien?’, en ‘Was er iets speciaals te doen voor kinderen?’ en daarna stuur je je beoordeling op naar de website Museumkids.nl. Met je beoordeling kun je prijzen winnen, zoals prentenboeken en theaterkaartjes, maar ook een iPad mini!

Sanne was enthousiast over het Kijk en Luistermuseum en liet dat aan Museumkids weten. Met haar positieve recensie heeft ze de hoofdprijs gewonnen. Samen met haar vader, moeder en broertje kwam ze de hoofdprijs ophalen in Bennekom. Ze kreeg de iPad mini uitgereikt door museumdirecteur Jos van Ginkel. Er was gebak voor allemaal en haar broertje ontving een leuk speeldoosje.

Winterwarm

Breien, haken en andere vormen van textielkunst zijn weer helemaal in. Diverse textiele kunstvormen en gebruiksvoorwerpen wisselen elkaar af in onze expositie Winterwarm – Textielkunst, te zien van 6 december tot en met 4 februari.

Textiel geeft ons warmte, bescherming en status. Het vertelt ons wie we willen zijn, hoe we leven of wat we hebben meegemaakt. Uitgaande van ‘wol’ – dat ons warm houdt in de winter – hebben we een aantal kunstenaars uitgenodigd om hun werken te exposeren. Het werd een boeiende verzameling: van nuttige kledingstukken tot driedimensionale kunstvoorwerpen van wol, vilt, acryl en andere materialen.

Deelnemers aan de tentoonstelling:

 • Jacqueline van Bergeijk
 • Club Geluk
 • Josien Eulderink
 • Mevrouw van der Heide
 • Erica van Jeveren-Booy
 • Dien Mulder
 • Hilde Noordzij
 • Henrique van Putten
 • Fransje Smit
 • Trudi Windau
 • Marien Zwarts